ΑΕΙ ζόμπι στη Λακωνία του Χότζα…   Leave a comment

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Διαπιστώνω στις μέρες μας μια γενικευμένη ανησυχία για το επερχόμενο κλείσιμο των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται στο Δήμο Σπάρτη.
Προσωπικά ανυπομονώ και προσβλέπω στο κλείσιμο αυτών. Αυτές τις μέρες βρίσκομαι στην Καλιφόρνια και συχνά συναναστρέφομαι φοιτητές αλλά και βρίσκομαι στο χώρο των δύο κορυφαίων Πανεπιστημίων στον κόσμο, το Stanford και το Berkeley. Ο χαρακτηρισμός Πανεπιστήμιο στο τμήμα της Σπάρτης αποτελεί και μόνο ύβρις ως προς την έννοια Πανεπιστήμιο.

Καταρχήν θα πρέπει να εξετάσουμε την παθοψυχολογία της κοινωνίας μας και την εμμονή για τη δημιουργία τμημάτων δίχως προγραμματισμό και όραμα.
Είναι πασιφανές ότι τα τμήματα δημιουργούνται μόνο και μόνο για να καλύψουν μικροσυμφέροντα ιδιοκτητών ακινήτων στην πόλη και κάλυψη κενών θέσεων σε καφετερίες.

Αγαπητοί συμπολίτες αυτό δεν αποτελεί ανάπτυξη, αποτελεί στρέβλωση και μακροπρόθεσμα ζημία. Ένα Πανεπιστήμιο πρέπει να προωθεί τη γνώση, να δημιουργεί απασχόληση και πρωτοποριακή έρευνα.
Για να δούμε στο τμήμα Διοίκησης Αθλητισμού που πρωτοστάτησε, ποια είναι η απορρόφηση, ποιες είναι οι εταιρίες στις οποίες θα δουλέψουν οι απόφοιτοι; Οι Ελληνικές ΠΑΕ του Ψωμιάδη.
Το τμήμα Πληροφορικής; Η Κοιλάδα του Ευρώτα δεν είναι η Silicon Valley, που θα κάνει πρακτική ο απόφοιτος; Στο υποκατάστημα της κάθε… Bank; Να κάνει τι;
Να ανοιγοκλείνει τον υπολογιστή;

Δυστυχώς η αρχή της ήσσονος προσπάθειας έχει διαποτίσει την κοινωνία της Λακωνίας. Δεν έχει πρωτοπορία στη σκέψη, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα παρά μόνο μικροαστισμός και κακομοιριά.
Είναι ντροπή να θέλουμε να συντηρούμε τμήματα αποκομμένα από τα «μητρικά» πανεπιστήμια, με βάση εισαγωγής το 10, εκπαιδευτικό προσωπικό είτε υποαπασχολούμενο, είτε μη άρτιο εκπαιδευτικά, είτε λυμαινόμενο Ευρωπαικά προγράμματα κατέχοντας πανάκριβα αυτοκίνητα που ακόμα και στη Silicon Valley είναι μια εξαίρεση.

Η τοπική κοινωνία, εσωστρεφής και απαίδευτη, επιζητά τη λειτουργία των τμημάτων – ζόμπι. Κακοί μαθητές που διδάσκονται από τουλάχιστον μέτριους καθηγητές, σε τμήματα που δεν αυξάνουν την απασχόληση στην τοπική κοινωνία, δεν φέρνουν κονδύλια για έρευνα και απλά επιταχύνουν την κάθοδο μας στο σπιράλ θανάτου όπου έχουμε μπει.
Ανάπτυξη δεν είναι τα μπετά, τα μαγαζιά με ρούχα και οι καφετέριες.

Ποια η εναλλακτική θα ρωτήσετε αφού οι καταγγελία είναι πάντα εύκολη;
Η Λακωνία έχει ένα τεράστιο ατού, το όνομα της! Είναι δυνατόν να σπουδάζει κάποιος πληροφορική σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν παρά μια 10αριά άτομα στο Software Industry; Είναι δυνατόν να έχουμε Πληροφορική και όχι ένα Διεθνές Τμήμα Ερευνας στην Αρχαιολογία, Φιλοσοφία και Φιλολογία. Ο φοιτητής του Stanford, του Yale, του Lomonosov και της Σαγκάης θα είχε όνειρο του να έκανε την πτυχιακή του εργασία ή το post-doc ερευνώντας τη Λακωνική Γη.
Αντ’ αυτού κάνει διδακτορικό στη Leuven, το πιό ενδιαφέρον εύρημα θα ήταν να βρει αν έβρεξε πριν 100 χρόνια. Χιλιάδες φοιτητών θα ήταν πρόθυμοι να εργαστούν πάνω στο χώμα που έζησε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου. Ένα κέντρο που θα φιλοξενούσε παραρτήματα των καλύτερων Πανεπιστήμιων στο κόσμο θα συνέβαλε στην ουσιαστική αναγέννηση της Σπάρτης. Χιλιάδες επισκεπτών, συνέδρια παγκόσμιας ακτινοβολίας, φιλοξενία συγγενών και φίλων και η σκαπάνη θα συνέβαλε στην ανάδειξη νέων αρχαιολογικών θησαυρών ενώ και πνευματικά θα γνωρίζαμε άνθηση. Αντ’ αυτού προτιμάμε φοιτητές του 10 στους οποίους δε μπορούμε να δώσουμε κανένα ουσιαστικό εφόδιο παρά ένα ποτήρι φραπέ και αυτοί άντε να κάνουν ένα μεροκάματο σαν σερβιτόροι.
Ηδη το Ναύπλιο φιλοξενεί παράρτημα του Harvard. Στη Σπάρτη μας απασχολεί η πληρότητα στις καφετέριες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Θέλουμε αναγέννηση του τόπου ή διολίσθηση και μετατροπή μας σε Αλβανία του Χότζα; Δυστυχώς κάνουμε τα πάντα για το δεύτερο. Οι πάντες καταγγέλουν το Κράτος άλλα σχεδόν όλοι στη Λακωνία το απομυζούν. Ένας συνδυασμός επιδίωξης κουμμουνισμού και ψευτο-εθνικιστικής συντήρησης, απλά εμετικό.
Ελεύθερη σκέψη, καινοτομία, όραμα λέξεις που μας τρομάζουν αλλά πρέπει να τις μάθουμε. Ο

Advertisements

Posted Απρίλιος 19, 2012 by msofcrete in Άρθρα

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: