Όταν ένας θανατοποινίτης ψηφίζει Δράση   Leave a comment

Απόστολος Δοξιάδης – Εκλογικό Ημερολόγιο

Ο Τάκης Λαζαρίδης, συγγραφέας του σπουδαίου Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι, που με τιμά με τη φιλία του, έγινε φέτος ογδόντα ετών. Στα 21 του καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο, για τη συμμετοχή του στην υπόθεση “των ασυρμάτων” σήμερα γνωστότερη ως “υπόθεση Μπελογιάννη”. Ήταν από τους έξι θανατοποινίτες. Τον βάλαν στο ίδιο κελί με τον Μπελογιάννη και τον Μπάτση, το κελί των μελλοθανάτων. Όταν ήρθαν να τους πάρουν την αυγή, για εκτέλεση, πήραν τον Μπελογιάννη και τον Μπάτση και τον Τάκη τον άφησαν πίσω. “Εκείνη την ώρα ένοιωσα βαθειά απογοήτευση” μου είπε. Κι αυτό ταίριαζε απόλυτα με την τρομερή συνέπεια που είχε στη δίκη, την υπεράσπιστη των ιδεών του, όπως ήταν τότε, την πρόκληση στους δικαστές, να τον καταδικάσουν.

Ο λόγος που του είχε δοθεί χάρη ήταν ότι ο πατέρας του, ενεργό στέλεχος του ΚΚΕ, είχε εκτελεστεί από τους Γερμανούς, στα 12 χρόνια του Τάκη, και έτσι τα μικρά, ο Τάκης και η αδελφή του, είχαν μεγαλώσει σε όλη την κατοχή μόνα τους, καθώς η μάνα του είχε καταδικαστεί σε ισόβια από τους Βουλγάρους. Όταν ο πόλεμος τέλειωσε, το κόμμα πήρε υπό την κηδεμονία του τα δυο παιδιά, στην εφηβεία τώρα, και τους έστειλε στην Αθήνα, να μείνουν σε ένα σπίτι όπου θα τους… φρόντιζαν. Το σπίτι αυτό ανήκε στο Νίκο Βαβούδη, δηλαδή, στον άνθρωπο που λειτουργούσε στην Ελλάδα ως πράκτορας της Μόσχας, και εξέπεμπε από το σπίτι του συνεχώς πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικές, με ασύρματο. Η φροντίδα για τα δυο παιδιά είναι ότι τους έκανε βοηθούς του. Πολλά έχουν γραφτεί για την υπόθεση Μπελογιάννη, και σίγουρα πολλοί από όσους καταδικάστηκαν στη δίκη δεν είχαν σχέση με κατασκοπεία. (Παρ’ όλα αυτά, και ενώ πιστεύω ότι στο Μπελογιάννη φορτώθηκε η κατηγορία της κατασκοπείας για να οδηγηθεί στο απόσπασμα, έχω διαβάσει τα πρακτικά της δίκης και μου έκανε εντύπωση η δήλωσή του στο δικαστήριο, ότι “στέλνονταν και στρατιωτικά μυστικά” στη Μόσχα, το οποίο δήλωνε δεν έβρισκε καθόλου ασύμβατο με τους σκοπούς της επαναστατικής δράσης του.) Ένα είναι βέβαιο πάντως: πολλοί άλλοι καταδικασμένοι δεν ήταν, αλλά ο Νίκος Βαβούδης ήταν κατάσκοπος. Και τα δυο αδελφάκια Λαζαρίδη, μπλέχτηκαν χωρίς να το γνωρίζουν, στο δικό του δίκτυο κατασκοπείας, και συνήργησαν σε αυτό. Σήμερα ο Τάκης, που είναι άνθρωπος περήφανος και λεβέντης με τα όλα του, δε δίνει στον εαυτό του δικαιολογίες και λέει “ήξερα, ας μην τα έκανα, έκανα κακό στην πατρίδα μου”. Όταν όμως αναλογίζεται κανείς τους καιρούς, την ηλικία του, τις συνθήκες της ανατροφής του, και το ότι μπήκε, παιδάκι ακόμη, άθελά του στην ομάδα Βαβούδη, πώς να τον ψέξει; Εγώ τουλάχιστον του δίνω τα χίλια ελαφρυντικά.

Ο Τάκης έμεινε δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή. Πήρε χάρη το 1966, βγήκε, και ένα χρόνο μετά έγινε η χούντα, και κρύφτηκε για άλλα επτά χρόνια. Στα 1974 άρχισε επιτέλους, στα 53 του, να φτιάχνει τη ζωή του, δουλεύοντας, και κάνοντας οικογένεια. Το βιβλίο του, Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι, αποτελεί την πιο έντονη καταγγελία του σταλινικού ΚΚΕ της δεκαετίας του 1940, την πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση, από έναν άνθρωπο που πλήρωσε με το αίμα της καρδιάς του τα πιστεύω του, της τραγικής πλάνης που υπήρξε ο κομμουνισμός. Από την αρχή της ελεύθερης ζωής του και μετά, ο Τάκης κυνήγησε τα βαθύτερα ιδανικά του, την αλήθεια, την παλικαριά, τη φιλοτιμία, που είχαν πια απεκδυθεί τον ψεύτικο χιτώνα της μαρξιστικής ιδεολογίας–τόσα ήξερε, ο φουκαράς, πιτσιρικάς, τόσα έκανε–και άρχισε να ψάχνει, να διαβάζει, να αναζητεί άλλες πηγές και άλλα στηρίγματα για τις ιδέες του. Παρέμεινε και παραμένει ένας άνθρωπος αγνός, καθαρός, γνήσιος πατριώτης, πνεύμα ανήσυχο και φιλεύρενο, που δε συμβιβάζει σε τίποτε τις αξίες του. Εδώ και δυο χρόνια που μιλάμε πολιτικά, όλο μου λέει πόσο πολύ δεν πιστεύει στην πολιτική τάξη, πόσο δεν πιστεύει ότι αυτή που δημιούργησαν το πρόβλημα μπορεί να το λύσουν, αλλά χρειάζονται νέοι άνθρωποι, της δουλειάς, της αγοράς, της παραγωγής.

Με την έννοια αυτή, δε μου έκανε εντύπωση που τον είδα ξαφνικά την περασμένη βδομάδα, μόνο του, καλοντυμένο και σοβαρό όπως πάντα, ευθυτενή και λεβέντη, στην προεκλογική συνάντηση του Τέλη Αϊβαλιώτη, υποψήφιου της Β Αθηνών της Δράσης. “Είσαι φίλος του Τέλη;” τον ρώτησα. “Όχι”, μου είπε, “δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Απλώς ο Μάνος είναι ο μόνος πολιτικός που εμπιστεύομαι, ο μόνος που δεν είναι σαν τους άλλους, και ήρθα να γνωρίσω τους ανθρώπους του.” Τον σύστησα σε πολλούς, κουβέντιασε, το χάρηκε. Τον ρώτησα φεύγοντας με πιο ακριβώς σκεπτικό θα ψηφίσει Δράση, και μου είπε “κάτσε να το σκεφτώ και θα σου πω ακριβώς”. Χαμογέλασα, γιατί ήξερα τι σημαίνει αυτό. Ο Τάκης μετράει πάντα τα λόγια του, και του αρέσει να εκφράζεται γραπτά. Συνήθως, όταν τον ρωτάς κάτι, στην επόμενη συνάντηση σου έρχεται με ένα γράμμα, που σου το εγχειρίζει, με την απάντηση! Σήμερα το πρωί λοιπόν βρήκα ένα γράμμα του. Με την άδειά του, δημοσιεύω το κρίσιμο κομμάτι, που απαντά την ερώτησή μου:

“Τρεις είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους θα ψηφίσω Στέφανο Μάνο:

Πρώτον, γιατί ο Στ. Μάνος είναι ένας έντιμος και ειλικρινής πολιτικός. Και επειδή οι έντιμοι και ειλικρινείς πολιτικοί σπανίζουν στις μέρες μας, δίκαιο είναι όταν τους συναντάμε να τους βγάζουμε το καπέλο.

Δεύτερον, γιατί ο Στ. Μάνος είναι ένας ικανός και δραστήριος πολιτικός, ένας πολιτικός των έργων και όχι των λόγων. Ό,τι καλό έχει γίνει στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, από τους λεωφορειόδρομους ως την Αττική οδό και το αεροδρόμιο, φέρει τη σφραγίδα του.

Τρίτον, γιατί ο Στ. Μάνος είναι ένας διορατικός πολιτικός που βλέπει μακριά. Εδώ και πολύ καιρό προέβλεψε με εντυπωσιακή ακρίβεια τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη χώρα μας. Αν είχε εγκαίρως εισακουστεί, ασφαλώς δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το θλιβερό κατάντημα.

Στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες που έρχονται, εκτιμώ οτι ο Στ. Μάνος μπορεί να προσφέρε πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο. Γι αυτό θα τον στηρίξω κι εγώ με την ψήφο μου στις εκλογές.”

Αυτά μόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: