Ίων Δραγούμης   Leave a comment

* Το κείμενο είναι αυτολεξεί αντιγραμμένο από το προφίλ του κυρίου Ιωάννη Σταματίου στο facebook.

Σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου 1920, ημέρα Παρασκευή, εκτελέστηκε από τους Βενιζελικούς, ένας από τους ωραιότερους Έλληνες και πιο αγνούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού: Ο Ίων Δραγούμης.

Στο σημείο που εκτελέστηκε, στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Παπαδιαμαντοπούλου, υπάρχει στήλη στην οποία αναφέρεται η «Νεκρική Ωδή» που του αφιέρωσε ο Κωστής Παλαμάς:
«Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες, Κολώνα
(Πώς έπεσες, γραφή να μη το λέη)
Λευκή με της Πατρίδας την εικόνα
Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη,
Βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίη!»

Αναδημοσιεύω σχετικό κείμενο μου από την περσινή ανάρτηση για την εκτέλεση του Ίωνος Δραγούμη:

Στις 31 Ιουλίου 1920, ημέρα Παρασκευή, μέσα στο καλοκαιριάτικο απομεσήμερο, μια παράξενη «πομπή» διέσχιζε την οδό Κηφισίας στην Αθήνα. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα αποτελούμενο από Κρήτες, συνόδευε έναν άνδρα με λευκό κοστούμι, ο οποίος περπατούσε με δεμένα τα χέρια, αμίλητος, χλωμός και ήρεμος.

Ο λευκοντυμένος άνδρας ήταν ο Ίων Δραγούμης και το απόσπασμα αποτελούνταν από τους λεγόμενους «Γυπαραίους», στρατιωτικό σώμα που είχε σχηματίσει ο Βενιζελικός στρατιωτικός Παύλος Γύπαρης. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη ημέρα η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στο Παρίσι και στην Αθήνα άρχισαν διώξεις κατά των αντιβενιζελικών!

Στη διασταύρωση των οδών Κηφισίας και Παπαδιαμαντοπούλου, ο λοχίας του αποσπάσματος έστησε τον Ίωνα Δραγούμη σε έναν τοίχο. Το απόσπασμα έκανε 4 βήματα πίσω, ο λοχίας πλησίασε τον Δραγούμη και κάτι του ψιθύρισε. ο Δραγούμης, γύρισε και κοίταξε προς τους Αμπελόκηπους ή την Κηφισιά, πιθανόν προς τις οικίες των 2 αγαπημένων του γυναικών, της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Πηνελόπης Δέλτα.

Ο λοχίας διέταξε «Πυρ», οι άνδρες του αποσπάσματος δεν πυροβόλησαν, ο λοχίας φώναξε «Ρίχτε του ρε!» και πυροβόλησε πρώτος, ακολούθησαν και οι πυροβολισμοί των υπολοίπων!

Αυτό ήταν το τέλος ενός από τους ωραιότερους και ευγενέστερους Έλληνες, ο οποίος στην εποχή του Διχασμού, προτίμησε να είναι ανεξάρτητος και φυσικά αυτή του την επιλογή την πλήρωσε. Η ειρωνεία είναι, ότι μερικά χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, όταν οι ευγενέστεροι άνδρες του έθνους μας πολεμούσαν στους βάλτους και στα βουνά της Μακεδονίας, στην περιοχή της Κοζάνης ο Δραγούμης είχε γνωρίσει έναν Κρητικό οπλαρχηγό. Συμπάθησαν ο ένας τον άλλο και ο Κρητικός του πρότεινε να βαφτίσει ο Δραγούμης το παιδί του αδερφού του. Ο Κρητικός οπλάρχηγός ήταν ο Παύλος Γύπαρης, αυτός που στα χρόνια του Διχασμού πια, θα έδινε την εντολή της εκτέλεσης του Ίωνος Δραγούμη! Αυτή είναι η αιώνια ιστορία της φυλής μας!

Για τον θάνατο του ο Κωστής Παλαμάς του αφιέρωσε τη «Νεκρική Ωδή»:
«Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες, Κολώνα
(Πώς έπεσες, γραφή να μη το λέη)
Λευκή με της Πατρίδας την εικόνα
Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίη,
Βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίη!»

Στα εφηβικά μου χρόνια, κατά τη διάρκεια των ιδεολογικών μου αναζητήσεων είχα διαβάσει τα βιβλία του Ίωνος Δραγούμη, όπως και τα περισσότερα βιβλία που γράφτηκαν για αυτόν. Αργότερα, διάβασα και την «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού και φωτίστηκαν περισσότερο οι προσωπικές του αδυναμίες, η ανθρώπινη πλευρά του. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του από το βιβλίο του «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα», το οποίο έγραψε με αφορμή τον ηρωικό θάνατο του γαμπρού του Παύλου Μελά:
«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε»!
Είμαι πολύ περίεργος να δω τώρα πως θα σωθούμε;

Advertisements

Posted Ιουλίου 31, 2012 by msofcrete in Ιστορικά

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: