Αμάρτημα… καθοσιώσεως   Leave a comment

Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν ταμπού και εμμονές που συνήθως προέρχονται από πεπαλαιωμένες αντιλήψεις ή ιδεοληψίες θεμελιωμένες σε άλλες εποχές, άλλα συστήματα, άλλο στάδιο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης. Η διαρκής εξέλιξη επηρεάζει τις αντιλήψεις και οι αντιλήψεις επηρεάζουν συνήθως τον ρυθμό και την αποδοχή, αργό ή ταχύτερο, των εξελίξεων.

Αυτό ονομάζεται πρόοδος και κοινωνίες που δεν αντιστέκονται και είναι ανοιχτές στο να κατανοήσουν, να ενστερνιστούν, και να τολμήσουν αλλαγές και υπερβάσεις είναι κοινωνίες που βρίσκονται μπροστά και ωφελούνται.

Μία εμμονή που ακόμη βρίσκει πολλούς θιασώτες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη χώρα μας είναι η ενοχοποίηση της σχέσης που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της από τη μία πλευρά και το εκπαιδευτικό σύστημα από την άλλη.

Η εμμονή αυτή στη χώρα μας κόβει τις γέφυρες που θα μπορούσαν να συνδέσουν δημιουργικά και παραγωγικά την παραγωγή με την εκπαίδευση, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ένα σύστημα παροχής γνώσης ικανό να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες μίας οικονομίας και να δώσει πραγματικές ευκαιρίες στους νέους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιαίτερα το δημόσιο, πρέπει να παραμένει ξεκομμένο και απομονωμένο από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπου ενδημούν… όλα τα κακά του κόσμου. Αλλιώς δεν μπορεί να ερμηνευτεί η στάση του υπουργείου Παιδείας που με απόφαση, που θυμίζει άλλες εποχές, απαγόρευσε σε δημόσια σχολεία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρείας (σ.σ.: Της Coca Cola Hellenic) που προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό ενός δημόσιου σχολείου.

Φυσικά το υπουργείο και εν γένει η πολιτεία δεν έχει άλλες απαντήσεις στις μεγάλες ανάγκες εκσυγχρονισμού του δημόσιου σχολείου, όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο περιεχομένου. Η τροπή που πήρε η υπόθεση αυτή ξεπερνά τα όρια της σοβαρότητας, αλλά δυστυχώς συνεπάγεται αποτέλεσμα πολύ σοβαρό όχι μόνο ως προς το συγκεκριμένο θέμα αλλά ευρύτερα ως προς το μήνυμα που περνά.

Κέρδος 5/9/2012 06:00

Advertisements

Posted Σεπτεμβρίου 7, 2012 by msofcrete in Άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: